Lezen is goed voor de ontwikkeling van je kind en kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarnaast is het ook nog eens hartstikke gezellig en leuk met een goed voorleesboek. Maar wat zijn nu de allerleukste voorleesboeken voor een baby, peuter en kleuter?

 

Baby

Het is erg goed om je baby voor te lezen, ook al lijkt het misschien onzinnig. Toch heeft het veel voordelen, want het maakt je baby rustig, je laat zien dat lezen leuk is en het stimuleert al vroeg de taalontwikkeling. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen van 6 tot 8 maanden aan wie regelmatig wordt voorgelezen, al bij een leeftijd van 14 maanden een beter ontwikkelde woordenschat hebben dan hun leeftijdsgenoten. Het is daarnaast natuurlijk een gezellig moment en goed voor de emotionele band tussen jou en je kind.

 

Baby ziet… Kijkboek met spiegel (0-6 maanden) – Auteur Chez Picthall

‘Grote mensen’ worden misschien een beetje duizelig als ze naar het omslag van dit boek kijken, maar baby’s zijn fan! Zij kijken graag naar eenvoudige patronen in zwart-wit, met af en toe een felle kleur. De illustraties in dit boekje zijn daarom fascinerend voor baby’s. 

 

De dikste billen van het hele land (0-6 jaar) – Illustrator Annemarie van Haeringen

Dit boek bevat tekeningen van zo’n 200 kinderliedjes. Hoe leuk is het om de liedjes te kunnen zingen en uit te beelden door middel van dit boek. Van klassiekers zoals Klap eens in je handjes, tot aan moderne kinderliedjes als Baby shark, er staat van alles in dit boek. Samen lezen en zingen, meer wil je toch niet?

 

Baby ziet: een doorkijk boek (0-6 maanden) – Auteur Hervé Tullet

In dit boek daag je jouw baby uit om te kijken door een zigzag aan vormen, om zichzelf te ontdekken in het spiegeltje. Het is een ware labyrint gemaakt van karton en vol doorkijk gaatjes. De felle kleuren zijn aantrekkelijk. Kortom: een boek om te ontdekken met je ogen en je handen.

 

Raad eens hoeveel ik van je hou (0-6 jaar) – Auteur Sam McBratney

Een liefdevol verhaal over Hazeltje en Grote Haas. Het is een mooi prentenboek, met rustige illustraties en natuurlijk het lieve, speelse verhaal. Een fijn boek om samen met je kind te lezen.

 

Peuters en kleuters

Voor peuters en kleuters is het natuurlijk ook goed om voor te lezen. Door voor te lezen komen kinderen in contact met boeken en het plezier van lezen. Hier hebben kinderen later veel profijt van als ze zelf beginnen met lezen. 

 

We krijgen er een kleintje bij (2-6 jaar) – Auteur Pauline Baartmans

Dit boekje is een leuk cadeau om een zwangerschap aan te kondigen. Op een leuke manier met mooie illustraties wordt er verteld over een “zwangerschap” in het huis van Muis en Beer. Een gezellig boek, voor (toekomstige) broers of zussen en ook nog eens leuk om samen te lezen.

 

Bobbi boekjes (2-5 jaar) – Auteur Monica Maas

Bobbi maakt heel veel mee, en daarom zijn er superveel verhaaltjes met Bobbi! Van een taart bakken, tot naar het park gaan, Bobbi doet het allemaal. Voor elke leeftijd vanaf kleins is er een boekje: “Bobbi, dag speentje”, “Bobbi op de wc”, “Bobbi op vakantie”. Het zijn leuke verhaaltjes, met mooie kleurrijke illustraties. Perfect voor de kinderen, en stiekem voor de ouders zijn Bobbi’s avonturen ook heel leuk.

 

De mooiste vis van de zee (2- 8 jaar) – Auteur Marcus Pfister

Een leerzaam boek dat gaat over een vis die erg ijdel is, maar geen vrienden heeft. Pas als hij zijn schubben weggeeft, maakt hij langzamerhand vrienden. Het is een mooi verhaal met gave illustraties. Een leuk boek om voor te lezen samen met je kinderen!

 

Rupsje nooit genoeg (3- 6 jaar) – Auteur Eric Carle

Dit is een lief en leuk boek over een rupsje dat altijd honger heeft, en aan het einde van het verhaal zich ontpopt tot een mooie vlinder. Het is een mooi prentenboek en een erg leuk verhaal voor peuters. Rupsje is en blijft een klassieker als voorleesboek. 

 

Over een kleine mol die wilt weten wie er op zijn hoofd gepoept heeft (3-8 jaar) – Auteur Werner Holzwarth

De titel maakt de kinderen waarschijnlijk al aan het lachen, en dat is terecht. Een leuk verhaal over een kleine mol, die op zoek naar de dader veel leert over andere dieren. Het boek heeft mooie illustraties en is leuk om voor te lezen als ouder. Kortom: een erg interactief verhaal, waar je kindje hard om kan lachen.

 

Pluk van de Petteflet (5- 8 jaar) – Auteur Annie M.G. Schmidt

Een echte klassieker, maar niet te missen als voorleesboek. Het verhaal is rijk aan fantasie en daarom kunnen kinderen heerlijk genieten van de avonturen van Pluk. De illustraties van Fiep Westendorp zijn een prachtige aanvulling op het verhaal. Kortom, een heerlijk verhaal waar zowel de kinderen als de ouders van genieten.

 

Deel deze blog op social media!

Amsternannies is het leukste oppasbureau in Amsterdam. Met ons blog geven wij jullie inzicht in de evenementen waar wij als oppas aanwezig zijn. Daarnaast kan je hier ook leuke kinderrecepten of hele toffe aanbiedingen voor jonge gezinnen terugvinden!

Lees ook onze andere blogs

 • 5 snacks voor in de picknickmand

  17 juli 2024

  Wat is er leuker dan picknicken in het lekkere weer? Juist ja, niks! Het is een leuke activiteit om te doen met de kinderen! In een picknickmand mogen natuurlijk lekkere snacks niet ontbreken. Wat zijn nou makkelijke gerechtjes, die écht niet kunnen ontbreken in de picknickmand? Dat vertellen we je

 • Spelletjes voor op vakantie!

  11 juli 2024

  Een vakantie is dé tijd om gezellig met het gezin tijd door te brengen. Spelletjes doen hoort altijd wel bij de vakantie. Gezellig op de camping, in een vakantiehuisje of gewoon een dagje aan het strand. Wij hebben de leukste (en kleinste) spellen voor jullie op een rijtje gezet!  

 • 4x zelfgemaakte ijsjes voor het warme weer

  26 juni 2024

  Het heeft even geduurd, maar eindelijk schijnt de zon! Heerlijke warme middagen buiten, waarbij genoeg afkoeling hoort. En wat is nou perfect voor verkoeling? Natuurlijk, een ijsje! Dit is ook nog eens leuk om te maken met de kinderen, want wie wil er niet zijn eigen ijsjes maken? Hierbij 4