Veiligheid op de fiets is van het grootste belang en al helemaal als je met kinderen fietst. Kunnen fietsen is wat anders dan deelnemen in het verkeer.  In deze blog delen we waardevolle tips en inzichten over hoe je veilig op de fiets kunt gaan met kinderen. Van het kiezen van de juiste kleding tot het aanleren van essentiële fietsvaardigheden. Zie hieronder vijf tips om veilig op de fiets te gaan met kinderen. 

 

Controleer de fietsen regelmatig

Zorg ervoor dat de fiets in goede staat verkeren. Controleer banden, remmen, verlichting en andere essentiële onderdelen regelmatig. Hierdoor blijven de fietsen veilig genoeg om op te fietsen. Laat een fiets regelmatig checken bij de fietsenmaker voor een gehele onderhoudscheck. 

 

Zorg voor goede zichtbaarheid

Gebruik reflectoren en verlichting, zeker bij slecht weer en in het donker. Zorg ervoor dat de kleding van jou en je kinderen ook goed zichtbaar is. Dit kan door veiligheidshesjes te dragen of een jas met extra reflectoren te kopen! Zo weet je in ieder geval dat jij en de kinderen goed zichtbaar zijn. 

 

Leer verkeersregels

Begin zo vroeg mogelijk met het leren van de verkeersregels. Zorg ervoor dat kinderen de basis verkeersregels begrijpen en volgen. Leer ze bijvoorbeeld handsignalen en hoe ze veilig kunnen oversteken. Dit kan je goed oefenen in rustige straten of via verschillende verkeersoefeningen, zoals Veilig in het Verkeer. Op school besteden ze er ook aandacht aan. 

 

Oefen fietsvaardigheden

Deze tip slaat goed aan op de tip die hiervoor genoemd is. Oefen regelmatig met fietsen met je kinderen op rustige plekken voordat je deelneemt aan het verkeer. Oefen het gebruik van handremmen, sturen en veilig stoppen.  Houd altijd rekening met andere weggebruikers, inclusief automobilisten en voetgangers. Anticipeer op mogelijke gevaren en blijf alert. Een kind dat kan fietsen, kan namelijk niet zomaar deelnemen in het verkeer. Schat goed in of hij groot genoeg is om ook echt de regels te handhaven. 

 

Let op kleding:

Zorg dat de kinderen gepaste kleding dragen; zoals een helm en reflectiekleding. Vermijd loszittende kleding die vast kan komen te zitten in de fiets. Let daarnaast ook op loszittende veters. Deze draaien dan om de trappers heen waardoor je vast komt te zitten en niet door kan fietsen. Als je kinderen hiervan bewust maakt, zullen zij nooit met losse veters op de fiets stappen.

 

Veiligheid staat voorop, dus neem de tijd om goede gewoonten aan te leren en zorg ervoor dat zowel jij als je kinderen goed voorbereid zijn voordat je op de fiets stapt. Zo ben jij ook altijd een voorbeeld voor de kinderen, dus stop echt altijd voor een rood stoplicht en ga bij een treinovergang echt pas oversteken als de lichten gedoofd zijn. 

Inspiratie

https://www.bol.com/nl/nl/p/ravensburger-verkeersspel-leerspel/9200000073620987/?Referrer=ADVNLYAH002027-BBH7VVZHFJ7VW-77928095013707&msclkid=57551167be421606f2d674162c005351 

https://www.mammiemammie.nl/veilig-de-fiets-op-tips-voor-ouders/ 

Deel deze blog op social media!

Amsternannies is het leukste oppasbureau in Amsterdam. Met ons blog geven wij jullie inzicht in de evenementen waar wij als oppas aanwezig zijn. Daarnaast kan je hier ook leuke kinderrecepten of hele toffe aanbiedingen voor jonge gezinnen terugvinden!

Lees ook onze andere blogs

 • 5 snacks voor in de picknickmand

  17 juli 2024

  Wat is er leuker dan picknicken in het lekkere weer? Juist ja, niks! Het is een leuke activiteit om te doen met de kinderen! In een picknickmand mogen natuurlijk lekkere snacks niet ontbreken. Wat zijn nou makkelijke gerechtjes, die écht niet kunnen ontbreken in de picknickmand? Dat vertellen we je

 • Spelletjes voor op vakantie!

  11 juli 2024

  Een vakantie is dé tijd om gezellig met het gezin tijd door te brengen. Spelletjes doen hoort altijd wel bij de vakantie. Gezellig op de camping, in een vakantiehuisje of gewoon een dagje aan het strand. Wij hebben de leukste (en kleinste) spellen voor jullie op een rijtje gezet!  

 • Voorleesboeken voor baby, peuter en kleuter

  4 juli 2024

  Lezen is goed voor de ontwikkeling van je kind en kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarnaast is het ook nog eens hartstikke gezellig en leuk met een goed voorleesboek. Maar wat zijn nu de allerleukste voorleesboeken voor een baby, peuter en kleuter?   Baby Het is erg goed