Kinderboeken hebben de unieke kracht om de deuren naar een wereld vol verbeelding en avontuur te openen. Ze zijn niet alleen handig voor vermaak, maar stimuleren ook kinderen om de liefde voor lezen te ontwikkelen. Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek: ‘Bij mij thuis’. Het begrip thuis is voor iedereen wat anders en daar gaat het dit jaar ook om. Wij hebben een lijstje opgesteld met 12 leuke kinderboeken die jullie kunnen lezen.

 • Bij kikker thuis!

Dit is een boek en speelset in één, geschreven door Max Velthuijs. Het is vroeg in de ochtend en de zon schijnt. Kikker weet het zeker: het wordt een mooie dag! Samen met Beertje maakt hij zijn huis schoon, want hij verwacht zijn vriendjes. Ga op bezoek bij Kikker en zet zijn huisje in elkaar.

 • Het Muizenhuis

Het Muizenhuis is een mooi prentenboek geschreven door Karina Schaapman. Dit boek is gebaseerd op de prachtige muizenhuizen die de auteur heeft gemaakt. Het vertelt het verhaal van Sam en Julia, twee muizen die in een muizenhuis wonen, en laat kinderen de warmte van een huis en de avonturen die zich erin afspelen ontdekken.

 • Bij Nijntje thuis

Dit is een stevig kartonboek met doorkijkjes, waarmee peuters spelenderwijs alle ruimtes in een huis leren herkennen. Welkom in het huis van Nijntje. Wat zie je in de hal en woonkamer? Ook in de keuken en badkamer is veel te ontdekken. 

 • Bij ons in de straat

In ‘Bij ons in de straat’ stelt de schrijver Koos Meinderts hun buren aan je voor: Tante Truitje, Cowboy Henkie, Kleine Jantje Hens aan Dek en nog zeven anderen. En op nummer elf? Daar wonen ze zelf. Een feestelijk en vrolijk prentenboek vol vrolijke figuren. Dit is een goed boek om te lezen in groep 1 en 2. 

 • “Het Huis met de Gele Deur” door Tanja Kinkel

Het boek “Het Huis met de Gele Deur” is een kinderboek geschreven door Tanja Kinkel. Het verhaal gaat over een gezin dat op zoek is naar een nieuw thuis. Uiteindelijk vinden ze een oud huis met een gele deur waar ze zich vestigen. Het boek verkent thema’s als het vinden van een nieuw thuis, het aanpassen aan veranderingen en het creëren van warme herinneringen in een nieuw huis. 

 • Willewete – Dit is mijn huis

“Willewete – Dit is mijn huis” is een kinderboek geschreven door Stijn Moekaars. Dit informatieve boek neemt jonge lezers mee op een ontdekkingsreis door de wereld van huizen en wonen. Het boek behandelt verschillende soorten huizen, van traditionele huizen tot speciale woningen zoals woonboten en boomhutten. Het geeft kinderen inzicht in hoe mensen over de hele wereld wonen, met aandacht voor culturele diversiteit en architectonische variëteit. 

 • Kinderen van verweg

Indrukwekkende verhalen voor jonge kinderen over vluchtelingenkinderen. Gebaseerd op waargebeurde verhalen. “Kinderen van Verweg” is een kinderboek geschreven door Martine Letterie. Het boek vertelt het verhaal van kinderen van verschillende nationaliteiten en culturen die in Nederland wonen. Samuel, Tamar, Azad en Fatima zijn doodgewone kinderen. Tot er oorlog uitbreekt en ze alles en iedereen die ze kennen, moeten achterlaten. Op zoek naar een plek waar ze veilig zijn.

 • Wonen in de wereld

Dit boek vertelt alles over hoe mensen wonen in de wereld. Wat zijn de verschillen tussen wonen in de stad en wonen op het platteland? Welke materialen gebruikt men om woningen te bouwen? Waarom hebben huizen in noordelijke landen grote ramen? Waar slapen mensen die geen huis meer hebben? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord. Je vindt in dit boek ook een huiselijk gedicht, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt. 

 • Het kleine huis bij de rivier

Dit boek is geschreven door Selma Noort. Het verhaal is een realistisch verhaal over een bijzondere familie die aan een bijzondere dijk woont. Joes en Amber wonen met hun familie aan de rivier. Ze zwemmen erin en ze klimmen in de perenbomen die langs de oever staan. Maar het wordt steeds gevaarlijker om op de smalle dijk te wonen. Het verkeer rijdt rakelings langs de huizen, en op een dag rijdt een grote vrachtwagen recht op Joes’ slaapkamer af… Het verhaal schetst empathie en het pijnlijke van verandering, maar zo ook de troost van een nieuw begin.

 • Mijn jaar in de tent

“Mijn Jaar in de Tent” is een kinderboek geschreven door Tiny Fisscher. Het verhaal volgt Emma, een meisje van elf jaar, dat besluit om een jaar lang in een tent te gaan wonen in de achtertuin van haar huis. Ze neemt deze ongebruikelijke beslissing om verschillende redenen, waaronder avontuur, zelfstandigheid en om een bijzondere belofte aan haar overleden vader na te komen. Gedurende dat jaar leert Emma allerlei vaardigheden, zoals kamperen, koken op een kampvuur en zelfstandig zijn. “Mijn Jaar in de Tent” is een inspirerend verhaal dat jonge lezers zal aanspreken en tegelijkertijd belangrijke levenslessen over veerkracht en het koesteren van herinneringen overbrengt. 

 • Geloof nooit je broer – De regels van Floor

“Geloof Nooit Je Broer – De Regels van Floor” is een kinderboek geschreven door Marjon Hoffman en het is onderdeel van de populaire “De Regels van Floor” serie, waarin de jonge Floor hilarische en herkenbare avonturen beleeft. In dit specifieke boek ontdekt Floor dat haar oudere broer Kees op school een “Grote Broer”-project heeft, waarbij hij verantwoordelijk is voor een jonger kind. Floor besluit een manier te vinden om de situatie naar haar hand te zetten, maar haar plannen lopen vaak anders dan verwacht. Terwijl Floor probeert haar broer te slim af te zijn, leert ze belangrijke lessen over familiebanden, vriendschap en opgroeien. 

 • De meestervervalser

Het kinderboek “De Meestervervalser” geschreven door Annemarie Jongbloed vertelt het verhaal van een jongen genaamd Max, die ontdekt dat zijn opa, een gepensioneerde kunstenaar, in staat is om beroemde schilderijen te vervalsen. Samen besluiten zij een gestolen schilderij terug te brengen naar het museum. Tijdens hun avontuur leren Max en zijn opa niet alleen veel over kunst en vervalsing, maar ook over de kracht van samenwerking, creativiteit en familiebanden. Het boek verkent thema’s zoals de waarde van kunst, de betekenis van authenticiteit en de band tussen generaties.

Vanuit de onderstaande websites en onze eigen aanraders hebben wij deze lijst kunnen opstellen. Mocht je meer informatie willen, neem dan gerust een kijkje op deze websites:

 

Deel deze blog op social media!

Amsternannies is het leukste oppasbureau in Amsterdam. Met ons blog geven wij jullie inzicht in de evenementen waar wij als oppas aanwezig zijn. Daarnaast kan je hier ook leuke kinderrecepten of hele toffe aanbiedingen voor jonge gezinnen terugvinden!

Lees ook onze andere blogs

 • Leuke natuurgebieden rondom Amsterdam

  15 november 2023

  In Amsterdam en omgeving zijn er veel verschillende bossen en natuurgebieden die ideaal zijn voor uitjes met kinderen. Ga met elkaar op zoek naar de mooiste herfstbladeren, kastanjes en paddenstoelen! Met de herfstbladeren en kastanjes kun je achteraf ook knutselen. Zie hieronder de lijst van acht leuke bossen en natuurgebieden

 • 7 creatieve knutselideeën voor Halloween

  25 oktober 2023

  Halloween is een van de meest betoverende tijden van het jaar, en wat is er nu leuker dan samen met je kinderen knutselen om je huis te transformeren in een spookachtige omgeving? In deze blog delen we acht creatieve knutselideeën voor Halloween. Of je nu van enge spinnen houdt, betoverd

 • Creatieve activiteiten voor een regenachtige dag

  18 oktober 2023

  Niks is gezelliger dan een regenachtige dag waar je met z’n allen binnen kan zijn. Maar wat als je (oppas)kinderen hebt die vol zitten met energie en verlangen naar avontuur, ongeacht het weer? Geen zorgen! Regenachtige dagen kunnen juist een uitgelezen kans zijn om de creativiteit van kinderen te stimuleren