Stap 1: Bedenk een thema; een speurtocht zet je het makkelijkst op rond een thema. Als je speurtocht een duidelijk thema heeft, is het voor jou makkelijker om spelletjes of opdrachten te vinden die hierbij passen maar je zorgt er ook voor dat de speurtocht voor degenen die hem gaan lopen, interessant  is. Je kiest immers een thema waarvan jij weet dat hij aansluit op dat wat de kinderen leuk vinden.

 

Stap 2: Bedenk een veilige route met mogelijkheid om spelletjes te spelen. Kijk in de wijk even goed waar ruimte is om dit te doen. Bijvoorbeeld in een park of bos, maar je kan ook thuis en in de tuin een speurtocht maken!

 

Stap 3: Zoek spelletjes die passen binnen het gekozen thema, dit kunnen eenvoudige ‘doe-opdrachten’ zijn maar ook raadsels of vragen.

Tip: Verzin ook spelletjes voor onderweg: draai twintig rondjes onder je wijsvinger en loop dan in een rechte lijn vooruit. Zeg het alfabet achterstevoren op of kies voor oudhollandse spelletjes, zoals zaklopen.

Tip: Voor nog leuke ideeën voor raadsels en vragen ga naar:  

 

Stap 4: Verzamel alle spullen die nodig zijn de speurtocht, slepen met spullen is niet handig dus zorg voor een handige tas.

 

Stap 5: Zet de route uit, dat kan natuurlijk met pijlen of met draadjes die je aan bomen hangt maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor andere manieren om de route te laten vinden. Zo kun je ook gebruik maken van ballonnen, briefjes of routebordjes.

 

Stap 6: Speurtocht lopen, maak vooraf goede afspraken over het lopen van de route zodat de kinderen niet vooruit rennen en je het overzicht kwijt raakt. Een handige afspraak kan bijvoorbeeld zijn dat om beurten iemand anders de volgende spelopdracht mag voorlezen.

Tip: Bedenk een doel voor je speurtocht: 

Je zult merken dat een speurtocht die leidt naar een duidelijk doel, iedereen motiveert. Zoek dus een duidelijk einddoel voor de speurtocht in jouw thema. Een doel kan zijn, dat je verschillende puzzelstukken moet verzamelen om tot een verstopte schat te komen of dat je met alle antwoorden een code kan kraken naar een kluis of dat je allemaal ingrediënten hebt verzameld om koekjes te bakken! 

 

Bronnen:

 

Deel deze blog op social media!

Amsternannies is het leukste oppasbureau in Amsterdam. Met ons blog geven wij jullie inzicht in de evenementen waar wij als oppas aanwezig zijn. Daarnaast kan je hier ook leuke kinderrecepten of hele toffe aanbiedingen voor jonge gezinnen terugvinden!

Lees ook onze andere blogs

 • Kerstactiviteiten door Amsterdam

  13 december 2023

  Over iets minder dan twee weken is het dan eindelijk kerst. In Amsterdam zijn er veel leuke activiteiten te doen tijdens de kerstvakantie met de kinderen. Zo worden veel straten versierd: zo zijn de negen straatjes prachtig versierd met tal van lichtjes!    Warme Chocolademelk Bijna ieder kind is gek

 • Leuke musea voor kinderen

  6 september 2023

  Het kan soms best een uitdaging zijn om de kinderen bezig te houden en op zoek te gaan naar leuke, nieuwe uitstapjes. Gelukkig biedt Amsterdam genoeg creatieve en educatieve mogelijkheden om een uitstapje om te toveren tot een avontuurlijke leerervaring. Hieronder volgt een lijstje met de zeven meest boeiende kids

 • Dagje erop uit buiten Amsterdam

  28 juli 2023

  Heb je het wel even gezien binnen Amsterdam? Dan zijn er nog heel veel andere leuke dingen te doen om je zomer (of in welk seizoen je deze blog ook leest) een onvergetelijk seizoen te maken. Lees snel verder als je wilt weten hoe! In Amsterdam is er natuurlijk superveel