Stap 1: Bedenk een thema; een speurtocht zet je het makkelijkst op rond een thema. Als je speurtocht een duidelijk thema heeft, is het voor jou makkelijker om spelletjes of opdrachten te vinden die hierbij passen maar je zorgt er ook voor dat de speurtocht voor degenen die hem gaan lopen, interessant  is. Je kiest immers een thema waarvan jij weet dat hij aansluit op dat wat de kinderen leuk vinden.

 

Stap 2: Bedenk een veilige route met mogelijkheid om spelletjes te spelen. Kijk in de wijk even goed waar ruimte is om dit te doen. Bijvoorbeeld in een park of bos, maar je kan ook thuis en in de tuin een speurtocht maken!

 

Stap 3: Zoek spelletjes die passen binnen het gekozen thema, dit kunnen eenvoudige ‘doe-opdrachten’ zijn maar ook raadsels of vragen.

Tip: Verzin ook spelletjes voor onderweg: draai twintig rondjes onder je wijsvinger en loop dan in een rechte lijn vooruit. Zeg het alfabet achterstevoren op of kies voor oudhollandse spelletjes, zoals zaklopen.

Tip: Voor nog leuke ideeën voor raadsels en vragen ga naar:  

 

Stap 4: Verzamel alle spullen die nodig zijn de speurtocht, slepen met spullen is niet handig dus zorg voor een handige tas.

 

Stap 5: Zet de route uit, dat kan natuurlijk met pijlen of met draadjes die je aan bomen hangt maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor andere manieren om de route te laten vinden. Zo kun je ook gebruik maken van ballonnen, briefjes of routebordjes.

 

Stap 6: Speurtocht lopen, maak vooraf goede afspraken over het lopen van de route zodat de kinderen niet vooruit rennen en je het overzicht kwijt raakt. Een handige afspraak kan bijvoorbeeld zijn dat om beurten iemand anders de volgende spelopdracht mag voorlezen.

Tip: Bedenk een doel voor je speurtocht: 

Je zult merken dat een speurtocht die leidt naar een duidelijk doel, iedereen motiveert. Zoek dus een duidelijk einddoel voor de speurtocht in jouw thema. Een doel kan zijn, dat je verschillende puzzelstukken moet verzamelen om tot een verstopte schat te komen of dat je met alle antwoorden een code kan kraken naar een kluis of dat je allemaal ingrediënten hebt verzameld om koekjes te bakken! 

 

Bronnen: