Als het wat minder lekker weer is dan is het altijd leuk om samen te bakken! Wij hebben de lekkerste recepten voor jou gevonden en op een rijtje gezet.
Gezonde havermout koekjes
Deze lekkere chocolade koekjes van havermout en banaan zijn gezonde koekjes en bevatten maar 3 ingrediënten en zijn snel en gemakkelijk te maken.
Ingrediënten voor 16 stuks:
- 100 gram havermout
- 2 grote rijpe bananen
- 50 gram pure chocolade
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de chocolade in kleine stukjes. Prak de bananen in een kom fijn met een vork. Roer dan de havermout en de chocolade er doorheen.
Maak 16 balletjes van het mengsel en druk ze plat op de bakplaat. Zet de bakplaat in de oven voor 20 minuten.
Tip: bewaar de gezonde koekjes in een afgesloten trommel. Om ze weer lekker vers te maken kun je ze ook een paar minuten opwarmen in de oven.
Suikervrije yogurt kokos-ananas cake
Ingrediënten:
- 170 gr tarwebloem
- 100 gr havermeel
- 80 gr kokosrasp
- 2 el bakpoeder
- 160 gr Optimel Griekse stijl yoghurt naturel
- 60 gr honing of andere zoetmiddel (ik gebruike kokossiroop)
- 3 eieren
- 50 ml water
- Cakevorm met bakpapier
- 50 gr ananas
- 100 gram Optimel Griekse stijl yoghurt naturel
- 1 eetlepel honing
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de tarwebloem, de havermeel, de kokosrasp en het bakpoeder in een kom en meng. Voeg hier dan de yoghurt, de honing, de eieren en het water bij, meng tot een glad beslag. Giet dit in de cakevorm. Bak de cake ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de cake vervolgens goed afkoelen. Terwijl de cake aan het afkoelen is, maak je de frosting: pureer de ananas door de yoghurt met de honing. Smeer dit op de cake als hij is afgekoeld. Snijd de yoghurtcake vervolgens in 12 stukken.
Je kunt de cake 3 dagen in de koelkast bewaren en veel langer in de vriezer. Zo ligt er altijd een verantwoorde snack voor je klaar.
Eetsmakelijk!
Heerlijke citroen muffins met maanzaad
Ingrediënten:
- 1 el kokosolie + extra om in te vetten
- 2 (biologische) citroenen
- 1 vanillestokje het merg
- 330 g speltbloem
- 2 tl bakpoeder
- 3 eieren
- 255 g Griekse yoghurt
- 8 el honing
- 150 ml melk naar keuze
- 3 el maanzaad
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 170 graden en smelt de kokosolie in een pannetje.
- Rasp de schil van de citroenen en pers ze daarna uit (als je geen biologische citroenen hebt, was ze dan eerst goed).
- Doe het citroensap en de citroenrasp samen met de overige ingrediënten behalve het maanzaad in een beslagkom en meng tot een glad beslag.
- Spatel vervolgens het maanzaad er doorheen.
- Verdeel het beslag over de holtes van een siliconen muffinvorm (of gebruik papieren cupjes) en zet in de oven. Bak de muffins in zo’n 40 minuten gaar.
- Laat ze even afkoelen voordat je ze uit de muffinvorm haalt.
Gezonde Snickers
Zelfgemaakte Snickers van dadels, pindakaas, pinda’s en pure chocola. Verantwoord genieten!
Ingrediënten:
- 60 gr havermeel
- 150 gr dadels
- 2 eetlepels pindakaas
- 1 theelepel vanille
- 2 eetlepels melk (plantaardige)
- 50 gr pinda’s
- 100 gr pure chocola
- 2 eetlepels water
- snufje zout
Bereiding:
- Maak eerst de karamel laag. Laat de dadels 10 minuten weken in warm water. Laat deze uitlekken en doe ze in een keukenmachine samen met de pindakaas, vanille, 2 eetlepels melk en een snuf zout. Mix dit tot een plakkerig mengsel.
- Doe 3/4e van het mengsel in een aparte kom en zet apart en laat 1/4e van het mengsel in de keukenmachine zitten. Voeg het havermeel en 2 el water toe aan de keukenmachine en mix dit tot een geheel. Bekleed een bakvorm met bakpapier en verdeel hier het havermeel-mengsel over. Verdeel hierna de karamellaag er overheen en strooi de pinda’s over de karamellaag. Duw ze een beetje aan zodat ze goed blijven zitten. Zet deze voor minimaal 2 uur in de koelkast.
- Snijd de Snickers in repen. Smelt de pure chocola au bain-marie boven een pan. Wanneer de chocola gesmolten is, leg de repen in de pure chocola en draai deze voorzichtig met twee vorken zodat de chocola verdeeld is over de reep. Leg de reep op een stuk bakpapier en laat deze hard worden.
- Tip: deze verantwoorde Snickers zijn bovendien vegan (mits de chocolade vegan is) en glutenvrij (mits het havermeel zuiver en glutenvrij is).
Blueberry havermout taart
Ingrediënten:
- 150 gr havermout
- 400 ml magere (of plantaardige) melk
- 50 gr whey vanillesmaak (je kunt dit vervangen voor 50 gr havermout. Voeg dan wel wat zoetstof of honing toe!)
- Doosje diepvries blauwe bessen
- Springvorm met bakpapier
- Blauwe bessen voor de topping
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed door elkaar. Giet het beslag in de springvorm en bak de havermout taart 40 minuten. Laat goed afkoelen voordat je hem aansnijdt. Versier de taart eventueel nog met de blauwe bessen die je over hebt.
Je kunt de taart invriezen en heel gemakkelijk ’s ochtends een puntje uit de vriezer halen!
Kwarkbolletjes met rozijnen
De kwarkbolletjes maak je met banaan, zodat ze lekker zoet worden. Wist je dat bananen vaak een uitstekende vervanger voor ei in gebak zijn?
Ingrediënten:
- 125 g magere kwark
- 1 banaan
- 125 g volkoren tarwemeel
- 6 g bakpoeder
- 50 g rozijnen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de kwark en banaan in een kom en pureer met een staafmixer tot een egaal mengsel. Voeg vervolgens het tarwemeel, het bakpoeder, de rozijnen, een snufje zout en 2 eetlepels olie toe aan het mengsel en schep goed door elkaar. Maak 8 kleine bolletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat. Druk de deegbolletjes iets plat. Schuif de ovenplaat de oven in en bak de kwarkbolletjes in 15 tot 20 minuten goudbruin. Invriezen? Eerst helemaal laten afkoelen.
Dit zijn onze favoriete sites met gezonde bak recepten!
Hier hebben wij ook onze recepten uit gehaald ;) Dus neem zeker even een kijkje!
Amsternannies is het leukste oppasbureau in Amsterdam. Met ons blog geven wij jullie inzicht in de evenementen waar wij als oppas aanwezig zijn. Daarnaast kan je hier ook leuke kinderrecepten of hele toffe aanbiedingen voor jonge gezinnen terugvinden!
Lees ook onze andere blogs
Palmpasen stok!
20 maart 2018
Op een echte Palmpasen stok mag het broodhaantje natuurlijk niet ontbreken! Hieronder vind je een recept voor het paashaantje van brood. Je kan er natuurlijk ook een konijn of kuikentje van maken. Wat heb je nodig voor ongeveer 8 broodhaantjes 500 gram bloem (gezeefd) en een beetje extra om te kneden
Regenboogpita’s – chickslovefoodkidsproof
14 maart 2018
REGENBOOGPITA'S 'Eten met je handen is natuurlijk heel leuk, dat is verplicht bij dit kleurrijke gerecht. Kliederen maar!' Men neme: (voor 6 broodjes): 1 ½ rode paprika 150 g geraspte wortel 100 g maiskorrels uit pot 6 (spelt)pitabroodjes 150 g voorgekookte bietjes 300 g zachte geitenkaas En zo doe
Friska Kids voor Amsternannies!
22 januari 2016
Met trots presenteren we hier het eerste recept en filmpje voor een gezond tussendoortje van Friska Kids voor onze Nannies! Friska Kids gaat onze Nannies op een eenvoudige manier helpen om gezonde snacks en lunches te bereiden voor de kinderen tijdens het oppassen. Appeltorentje #snack Wat heb je nodig? Granny