Gezondheidsrisico’s door lood in zand(bak)!

Speelt je kind graag in de zandbak? Let dan op de kleur van het zand! In donker zand in de Amsterdamse binnenstad blijkt namelijk lood te zitten. Het Rijksinstituut voor Volksgezindheid en Milieu heeft begin dit jaar een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat lood in de grond schadelijk is voor de gezondheid van kinderen van nul tot zes jaar. Voornamelijk jonge kinderen zijn gevoelig voor lood doordat ze deze stof, die een negatieve invloed heeft op het leervermogen, makkelijker opnemen. Jonge kinderen stoppen vaker hun vieze handen in hun mond en krijgen op deze manier het vervuilde zand binnen. Om de inname van lood te minimaliseren willen jullie graag de volgende tips meegeven:

– laat je kind spelen in een zandbak met schoon wit zand

– teel groenten alleen in bakken met schone aarde

– bedek de tuin met een dichte grasmat, planten of tegels

– voorkom de inloop van (tuin)aarde in huis

– de meeste ouders weten dit al, maar dit lood kan ook voorkomen in het kraanwater van Amsterdam; voor het maken van een flesje raden wij aan het water eerst te koken!

In 2010 heeft de gemeente van Amsterdam de bodem van speelplaatsen bij basisscholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang geïnspecteerd. Maar vanwege de nieuwe inzichten over lood in de grond gaat de gemeente opnieuw na of deze speelplaatsen schoon genoeg zijn. Indien nodig worden er daar opnieuw maatregelen genomen.  Voor het spelen in zand raden wij dus aan kinderen vooral in wit zand te laten spelen en rondom scholen!

Liefs,

Amber Cornelissen, pedagoge