Fiene is 3 jaar en poept en plast dag in en dag uit haar luier vol. De luiers stinken verschrikkelijk want Fiene eet natuurlijk volwaardige maaltijden. Ze is ook erg eigenwijs en heeft een sterke eigen wil. Ze kruipt vaak stiekem achter de bank om haar luier vol te poepen. Vervolgens komt zij met een vies en beetje huilerig gezicht aangelopen en vraagt haar ouders om een schone luier omdat zij ‘bah heeft’. De ouders van Fiene hebben al regelmatig geprobeerd om haar op het potje (zelfs die ene met muziek als zij succes boekt) te zetten. Fiene gaat er met een grote glimlach op zitten en kijkt vaak of er al een plasje of poepje in het potje zit, maar echt op het potje poepen of plassen ho maar. Als haar ouders na oefenen op het potje haar een luier aandoen, poept zij geheid 10 minuten later in de luier en vraagt om verschoond te worden. Herkenbaar?

Dit voorbeeld van een 3-jarige peuterpuber met een sterke eigen wil is voor veel ouders een dagelijks terugkerende strijd. Wat te doen als je je zoontje of dochter van de luiers af wil hebben?

  1. Ten eerste is het belangrijk dat kinderen de aandrang om te poepen of plassen voelen. Bij Fiene is dit het geval omdat zij zich altijd achter de bank verstopt als ze voelt dat ze moet poepen.
  2. Vervolgens is de ‘kennismaking’ met het potje van belang. Laat je peuter af en toe op het potje zitten, zonder dat hij of zij moet poepen, maar leg wel uit dat grote kindjes op het potje poepen en plassen. Laat eventueel een ouder broertje, zusje, nichtje of neefje het voor doen en geef het kind een groot compliment dat hij of zij op het potje heeft gepoept of geplast.
  3. De beloning die voor het poepen of plassen op het potje wordt gegeven is het allerbelangrijkste. Bedenk een beloning waarvan je weet dat je kindje hier echt zijn best voor gaat doen en zorg er voor dat je het direct kan geven als het is gelukt. Een grabbelmandje met hele kleine cadeaus werkt ook goed. Leg duidelijk aan je kindje uit wat de bedoeling is van het potje en wat hij of zij krijgt als het is gelukt. Probeer de beloning in het zicht te stellen of te laten zien en uit te leggen dat hij of zij de beloning direct krijgt als het is gelukt om op het potje te plassen of te poepen.
  4. Dan volhouden.. Blijf de beloning door de dag heen aanbieden; ‘ Kijk Fiene de grabbelmand staat hier he, als je op het potje een poepje of plasje doet mag je een cadeautje grabbelen, kom snel dan proberen we het nog een keer!’ Als je kindje altijd in de ochtend poept, laat hem of haar dan regelmatig oefenen, dan heb je een grote kans op succes!
  5. Als je peuter in de luier heeft gepoept of geplast benoem dan: ‘ wat jammer dat het niet is gelukt om op het op het potje te doen, want dan had je een cadeautje mogen grabbelen. Morgen proberen we het nog een keer en als het je dan lukt dan mag je een cadeautje grabbelen, dat zou leuk zijn he’.

Veel succes !

Groet,

A.S Pijpers Orthopedagoog, met expertise op het gebied van kinderen met zindelijkheidsproblemen.

Deel deze blog op social media!

Amsternannies is het leukste oppasbureau in Amsterdam. Met ons blog geven wij jullie inzicht in de evenementen waar wij als oppas aanwezig zijn. Daarnaast kan je hier ook leuke kinderrecepten of hele toffe aanbiedingen voor jonge gezinnen terugvinden!

Lees ook onze andere blogs

  • Tips voor tijdens de peuterpuberteit

    21 juni 2023

    De peuterpuberteit In deze periode maakt een peuter een grote verandering door en ontdekt in deze periode dat hij een eigen persoon is. Hij noemt zichzelf ‘ik’ in plaats van zijn naam. Peuters kunnen driftbuien hebben, eigenwijs zijn en nee zeggen op alles. Er zijn een aantal handvatten die jou

  • Wat te doen als? Je (oppas) kind geen goede eter is.

    18 april 2023

    Als Nanny of ouder herken je het vast wel, je hebt je uitgesloofd voor een lekkere lunch of diner, maar het lukt op geen enkele manier om je kind te laten eten. Frustratie is waarschijnlijk het eerste gevoel dat er bij je opkomt, maar dit lost uiteindelijk vrij weinig op.

  • Gedrag van een kind en opvoeding

    15 februari 2018

    Niet naar bed willen, ongehoorzaam, zeuren...Wat communiceert een kind met zijn of haar gedrag? Een standaard gebruiksaanwijzing voor opvoeden is er niet, elk kind heeft zijn eigen unieke taal, een eigen manier om zich uit te drukken. Ik ben Hella Binnendijk, orthopedagoge en Integratief Kindertherapeut i.o. Met veel enthousiasme heb