Voor kinderen kan het soms spannend zijn als er een nieuwe Nanny over de vloer komt. ​​Het voorbereiden van de kinderen op een nieuwe Nanny is een belangrijk proces dat kan bijdragen aan een soepele overgang en een positieve relatie tussen de Nanny en de kinderen. Met de volgende zes tips bereid je de kinderen goed voor op een nieuwe Nanny!

 • Geruststellen

Begin met een open en bij hun leeftijd passend gesprek waarom er een nieuwe Nanny nodig is. Stel hen gerust dat je altijd bereikbaar zal zijn en niet lang weg zal blijven. Daarnaast is het ook goed om alvast positieve verhalen over de Nanny te vertellen en hen vooraf kennis te laten maken. Dit kan ervoor zorgen dat zij beter begrijpen waarom deze verandering gaat plaatsvinden en er minder tegenop kijken.

 • Betrokkenheid creëren

Een kind gaat beter met veranderingen om, als hij of zij het gevoel krijgt ook controle te hebben over de situatie. Dit gevoel kan je creëren door je kind bijvoorbeeld de nieuwe Nanny een rondleiding te laten geven of de huisregels te vertellen. Het helpt daarnaast ook als je de kinderen kan uitleggen dat het ook spannend kan zijn voor de Nanny. Dit zal hen ook geruststellen dat zij niet de enige zijn met dit gevoel.

 • Bespreek de verwachtingen

Praat met je kinderen over wat ze van de nieuwe Nanny kunnen verwachten op het gebied van routine, activiteiten en regels. Het is belangrijk om samen met de Nanny en kinderen de huisregels door te nemen. Geef de Nanny wel de ruimte om er een fijne tijd van te maken. Zorg ervoor dat je benadrukt dat de Nanny er is om voor hen te zorgen en hen te beschermen en er vooral een hele leuke dag van te maken.

 • Plan leuke activiteiten

Leuke activiteiten plannen met de Nanny kan ervoor zorgen dat zij al snel een positieve connectie leggen met de Nanny. Doordat zij met de Nanny gezellige dingen doen en zich niet vervelen, vinden kinderen het al gauw superleuk als de Nanny komt. Leuke activiteiten kunnen zowel buitenshuis als binnenshuis zijn, zoals: naar de dierentuin, speelpark, koekjes bakken, kleuren etc. 

 • Comfort attributen

Moedig je kinderen aan om comfortartikelen (zoals hun favoriete speelgoed of deken) bij zich te hebben als de nieuwe Nanny arriveert. Dit kan het gevoel van veiligheid creëren en zo zullen zij nooit “alleen” zijn. 

 • Reflectie van de dag

Het is erg fijn voor kinderen dat zij, nadat de Nanny weg is, nog hun eigen verhaal kunnen doen over hun ervaring. Vraag wat ze hebben ondernomen, wat was leuk en wat was minder leuk? Mag de Nanny nog een keertje komen? Als zij zich niet fijn voelen bij iemand, dan is het misschien beter om te zoeken naar een andere Nanny. Luister vooral naar je instinct. 

Sommige kinderen zijn aan het begin überhaupt niet enthousiast over een (nieuwe) Nanny, omdat ze stiekem hopen dat je dan niet meer weg zal gaan, terwijl ze het heel leuk hebben gehad. Het kan daarom helpen om het ook aan de Nanny te vragen! Zo komen jullie er met z’n allen wel uit.

Vergeet niet dat elk kind uniek is en dat de reactie op een nieuwe Nanny voor ieder kind anders kan zijn. Besteed aandacht aan hun emotionele welzijn en wees bereid om de nodige aanpassingen door te voeren, zodat je een positieve en fijne omgeving kan bieden aan zowel je kinderen, aan de Nanny en jezelf!

Voor meer tips kan je de onderstaande artikelen ook lezen:

 1. https://nl.care.com/magazine/gezinnen/8-manieren-om-je-kind-voor-te-bereiden-op-een-nieuwe-oppas/ 
 2. https://www.allinmam.com/wennen-aan-een-nieuwe-oppas/ 

Deel deze blog op social media!

Amsternannies is het leukste oppasbureau in Amsterdam. Met ons blog geven wij jullie inzicht in de evenementen waar wij als oppas aanwezig zijn. Daarnaast kan je hier ook leuke kinderrecepten of hele toffe aanbiedingen voor jonge gezinnen terugvinden!

Lees ook onze andere blogs

 • Educatieve leerzame apps voor kinderen

  29 november 2023

  Ieder kind ontwikkelt zich op een eigen tempo en eigen manier. In de ontwikkeling doorlopen kinderen verschillende stappen. Ze leren in elke ontwikkelfase nieuwe dingen en laten ander gedrag zien. Voor jou als ouder kan het helpen om te begrijpen wat je kind doormaakt in de ontwikkeling, om zo je

 • De leukste spotify playlists voor kinderen

  22 november 2023

  Muziek heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van je kind. De bekende app Spotify biedt een ruim aanbod aan kindermuziek, waardoor je je kind kennis kan laten maken met muziek. Maar welke afspeellijsten zijn het leukste voor je kinderen? Er zijn verschillende soorten thema’s te vinden op Spotify en

 • Nanny Q&A

  7 juli 2023

  Wij hebben drie van onze top Nannies een aantal vragen gesteld over hun Nanny-ervaringen. Graag delen wij deze drie leuke Q&A’s met jullie.  Zoek jij nog een fantastische (bij)baan en heb je oppas ervaring? Meld je dan aan als Nanny via onze website. Of ben je nog op zoek naar