De eerste schooldag voor je kind is altijd erg spannend voor zowel de ouders als voor het kind. De meeste kinderen gaan voor het eerst naar de basisschool zodra ze 4 jaar zijn geworden. Een kindje van 4 jaar lijkt misschien nog klein, maar de meeste kleuters zijn er wel al aan toe om naar school te gaan. 

 

School

School is een plek waar kinderen worden uitgedaagd, waar ze veel nieuwe dingen leren en waar ze vriendjes en vriendinnetjes maken. De eerste schooldag is voor ouders vaak lastiger dan voor het kind. Een kind vind het op het begin natuurlijk ook een beetje eng, maar ze zijn vaak ook erg nieuwsgierig. 

 

Hoe bereid je je kind voor op de eerste schooldag

De eerste schooldag van je kind kun je het beste ruim van tevoren aankondigen. Hierdoor kan je kind er naar toe leven. Ook is het een idee om bijvoorbeeld een voorleesboekje over school te kopen. Tijdens het lezen kan je aan je kindje uitleggen dat ze ook naar school gaat binnenkort. Je kan dan ook uitleggen dat je mee zal gaan in de klas en daarna een knuffel geeft, weggaat en nog even zwaait bij het raam.Vaak horen ze van andere kinderen ook dat ze naar school gaan, wat het ook minder eng maakt. 

Veel basisscholen bieden vaak ook wendagen aan zodat je kind alvast een beetje kan komen wennen op school. Ze zien dan alvast de juffen en andere klasgenootjes en zien ook hoe het eraan toegaat in de klas.

 

Moe van school

Je kind krijgt natuurlijk allemaal nieuwe indrukken van de school waar ze heen gaan. Na zo’n dag zal je kind vaak wel moe of druk zijn en soms ook een beetje huilerig door alle indrukken die ze te verwerken hebben. Het helpt vaak erg om je kind te zeggen dat het stoer is dat ze naar school zijn geweest. Ook extra te knuffelen en vroeg naar bed laten gaan helpt vaak ook heel goed.

 

Tips 

 • Probeer de dag voor de eerste schooldag en de dag zelf zo normaal mogelijk te laten zijn, zodat je kind zo min mogelijk spanning voelt.
 • Sta wat eerder op, zodat er geen haast is om op tijd op school te zijn op de eerste schooldag.
 • Sta ook op tijd op het schoolplein om je kind weer op te halen na de eerste schooldagen.
 • Informeer van tevoren goed wat de schooltijden zijn. Dit verschilt nog wel eens per basisschool.
 • Het is handig als je kind al zindelijk is, maar geef voor de zekerheid extra kleding mee.
 • Voor de gymles is het handig als je kind zichzelf al grotendeels kan aan- en uitkleden.

 

Hopelijk gaat je kind een geweldige tijd hebben op school en helpt deze informatie bij de eerste dag op school. 

 

Deel deze blog op social media!

Amsternannies is het leukste oppasbureau in Amsterdam. Met ons blog geven wij jullie inzicht in de evenementen waar wij als oppas aanwezig zijn. Daarnaast kan je hier ook leuke kinderrecepten of hele toffe aanbiedingen voor jonge gezinnen terugvinden!

Lees ook onze andere blogs

 • Wintersport met kinderen

  20 december 2023

  Voor velen staat er weer een wintersportvakantie op de planning. Wij hebben veel Nannies die graag meegaan op skivakantie!    Wat houdt een Vakantie Nanny in: De Nannies ondersteunen bij alle aspecten van de vakantie: van het vermaken van de kinderen, het organiseren van de maaltijden of bij het huisje,

 • Educatieve leerzame apps voor kinderen

  29 november 2023

  Ieder kind ontwikkelt zich op een eigen tempo en eigen manier. In de ontwikkeling doorlopen kinderen verschillende stappen. Ze leren in elke ontwikkelfase nieuwe dingen en laten ander gedrag zien. Voor jou als ouder kan het helpen om te begrijpen wat je kind doormaakt in de ontwikkeling, om zo je

 • De leukste spotify playlists voor kinderen

  22 november 2023

  Muziek heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van je kind. De bekende app Spotify biedt een ruim aanbod aan kindermuziek, waardoor je je kind kennis kan laten maken met muziek. Maar welke afspeellijsten zijn het leukste voor je kinderen? Er zijn verschillende soorten thema’s te vinden op Spotify en