Sinterklaas met Amsternannies!

Op zondag 15 november zijn Sinterklaas en zijn Pieten dit jaar voor de 77ste keer naar Amsterdam gekomen.

Over de Amstel kwam hij binnenvaren met zijn stoomboot volgeladen met cadeautjes en met natuurlijk de Pieten aan zijn zijde.

Omdat het steeds kouder wordt, er meer regen valt en het vroeg donker wordt hebben wij activiteiten bedacht die je binnen met je (oppas)kindjes kan doen tijdens deze periode.

Knutselen

 • Maak de stoomboot van Sinterklaas! Gebruik daarbij een leeg melkpak en allerlei spulletjes zoals verf, kwasten, lijm, een vlaggetje en papier.
 • Knutsel een Mijter of een Pietenmuts. Daarvoor heb je een afdruk van een masker, elastiekjes en een schaar nodig.

Sinterklaas koken

 • Ga gezellig samen met je (oppas)kindjes pepernoten bakken. Dit heb je nodig: Meng 150 gram boter, 125 gram bruine basterdsuiker, 10 gram speculaaskruiden, 250 gram zelfrijzend bakmeel en vier eetlepels melk in een kom.
  Maak van het deeg kleine balletjes. Twintig minuten in de oven op 160 graden en je hebt heerlijke zelfgemaakte pepernoten!
 • Maak lekkere schuimpjes! Dit heb je nodig3 eieren, 300 gram poedersuiker, een paar druppels citroensap, een zakje vanillesuiker, poedersuiker, een kom en een mixer.
  Klop de eiwitten stijf. Zeef drie eetlepels poedersuiker en mix het geheel. Onder het mixen schep je de rest van de poedersuiker, vanillesuiker en citroensap erbij. Op een bakplaat kun je kleine hoopjes schuim maken met een lepel. Je kunt natuurlijk ook een schuimzak gebruiken. Ongeveer twee uur lang in een voorverwarmde oven laten bakken. Eet smakelijk!

Activiteiten buiten de deur

 • Op zondag 22 en 29 november is het leuk om met je (oppas)kindjes naar ‘Ik Wil Hulppiet Worden’ in Kindertheater de Toverknol te gaan.
 • Op maandag kan je naar de voorstelling Sint en Piet in de Speelgoedwinkel in het Poppentheater Koos Kneus of naar de Kinderfotocursus Fotografie in het Rijksmuseum gaan.
 • Op zaterdag 5 december vindt voor de 10e keer het Sinterklaas gala voor kinderen plaats, in stadsschouwburg van Amsterdam.
 • Van 30 november tot 31 januari organiseert het Rembrandthuis elke maandag het voorleesfestival voor kinderen.

Tip voor 5 december

Als de kinderen te jong zijn om een gedicht te schrijven of een surprise te maken kan je met het gezin het Grote Sinterklaasspel spelen.

Het Grote Sinterklaasspel werkt als volgt: iedereen blaast een ballon op. In iedere ballon stopt iedereen een naamkaartje. Die ballonnen hang je op aan een draad zodat alle ballonnen uiteindelijk op een rijtje naast elkaar hangen. Elk persoon moet om de beurt een ballon kapot prikken. Als de ballon kapot geprikt wordt valt het naamkaartje eruit. De persoon die de ballon kapot prikt pakt een cadeautje voor degene die op het kaartje staat.

Veel plezier!

Liefs, Jillian, Dorine & Evelien