Leren schrijven is belangrijk om te leren als kind. Door er thuis ook mee bezig te zijn, is het voor de kinderen al snel leuk om letters te leren. We hebben daarom een aantal leuke oefeningen gevonden om samen met de kinderen te doen.

Lettergrepen

Oefenen met lettergrepen leren aan de kinderen: wijs voorwerpen aan in huis of buiten en laat je kind deze benoemen. Klap dan samen om te tellen hoeveel lettergrepen dat woord heeft (bijvoorbeeld: ta-fel, dat zijn twee klapjes). Je kan het ze ook laten aankruisen en bijvoorbeeld op zoek gaan naar woorden met veel lettergrepen of juist woorden met 1 lettergreep. Zo maak je er een leuk spelletje van. 

Rijmen

Wijs een voorwerp aan of stop een paar leuke voorwerpen in een grote mand. Bedenk samen rijmwoorden op het voorwerp dat er is gekozen uit de mand. Denk bijvoorbeeld als er een blok uit de mand wordt gepakt aan blok-sok. Om het ietsje makkelijker te maken voor de kinderen, kun je ook voorwerpen in de mand stoppen die makkelijk op elkaar rijmen. Een paar voorbeelden zijn bijvoorbeeld: Beer-peer, Tas-jas, Pop-dop, Fles-mes, Boek-koek, Plant-krant.

Letterspeurtocht 

Schrijf een paar verschillende letters op gekleurde papiertjes en hang deze op in het huis. Dan kunnen de kinderen beginnen met de speurtocht en op zoek naar de letters. Als een letter is gevonden, dan kunnen ze deze doorstrepen op de alfabetkaart. Wat ook leuk is om te doen: geef kinderen een letter en laat ze dan zoveel mogelijk voorwerpen zoeken die beginnen met deze letter. 

Praatplaat

Print samen met je kinderen een leuke praatplaat uit waarop van alles te zien is of pak er een leuk zoekboek bij. Praat er samen over, laat ze dingen zoeken en benoemen.  Je kan er ook altijd zelf nog een leuk verhaal bij verzinnen! 

Letters schrijven

Je hebt schriftjes waar kinderen letters kunnen overtrekken, maar vaak is het al leuk als jij woorden opschrijft (woorden die zij kiezen) en ze dan zelf daaronder kunnen na schrijven. Dit helpt ze goed bij het ontwikkelen van hun handschrift en als ze wat ouder zijn om zinnen te kunnen schrijven. 

Insteekmozaïek 

Met Insteekmozaïek kunnen de kinderen creatief aan de slag en proberen de letters de juiste vorm te geven en gebruik te maken van allerlei leuke kleurtjes. Hierdoor worden de letters goed bestudeerd door het kind.

Rijgen

Hoe leuk is het om een mooie ketting te maken en vervolgens trots te dragen. Met verschillende mooie (letter)kralen kan de ketting gemaakt worden. Door de kinderen bijvoorbeeld hun naam of een ander woord te laten rijgen aan de ketting leren ze de juiste volgorde van het schrijven van het woord. 

Met deze oefeningen komt het leren van letters helemaal goed! 

Deel deze blog op social media!

Amsternannies is het leukste oppasbureau in Amsterdam. Met ons blog geven wij jullie inzicht in de evenementen waar wij als oppas aanwezig zijn. Daarnaast kan je hier ook leuke kinderrecepten of hele toffe aanbiedingen voor jonge gezinnen terugvinden!

Lees ook onze andere blogs

 • Creatieve traktaties om uit te delen

  17 januari 2024

  Kinderen vinden het super leuk als ze jarig zijn en dan te trakteren op school. Het bedenken ‌van originele en creatieve traktaties kan soms best lastig zijn. Daarom hebben we een paar super leuke ideeën bedacht zodat jouw kind de show steelt in de klas.  Luchtballon traktatie met fruit naar

 • 8 Leuke buitenspelletjes voor alle leeftijden

  10 januari 2024

  Elk kind houdt wel van buiten spelen. Alleen wordt dat helaas veel minder want steeds meer kinderen blijven liever binnen. Dit is erg zorgelijk want het is juist goed voor de gezondheid van het kind om naar buiten te gaan. Het zorgt er namelijk voor dat je kind minder snel

 • Wintersport met kinderen

  20 december 2023

  Voor velen staat er weer een wintersportvakantie op de planning. Wij hebben veel Nannies die graag meegaan op skivakantie!    Wat houdt een Vakantie Nanny in: De Nannies ondersteunen bij alle aspecten van de vakantie: van het vermaken van de kinderen, het organiseren van de maaltijden of bij het huisje,