De peuterpuberteit

In deze periode maakt een peuter een grote verandering door en ontdekt in deze periode dat hij een eigen persoon is. Hij noemt zichzelf ‘ik’ in plaats van zijn naam. Peuters kunnen driftbuien hebben, eigenwijs zijn en nee zeggen op alles. Er zijn een aantal handvatten die jou gedurende deze tijd kunnen helpen. Vaak start de peuterpubertijd rond de leeftijd van 18 maanden (1,5 jaar). 

Er zijn twee thema’s die het meest voorkomend zijn tijdens deze tijd:

  1. Tegen alles nee zeggen
  2. Alles zelf willen doen

Elke peuter gaat anders met deze fase om en bij iedereen zal deze tijd ook anders verlopen. Wel zijn er een aantal algemene tips die je kunnen helpen.

Wij hebben de beste tips onder elkaar gezet: 

Tip 1: Blijf rustig en probeer je geduld niet te verliezen.

Tip 2: Wees consequent en geef ook van tevoren duidelijk aan hoe de dag er uit gaat zien (wees voorspelbaar).

Tip3: Laat je peuter soms ook lekker uitrazen en heb begrip voor de driftbuien, laat je peuter boos zijn, geef hem of haar de ruimte hierin. Als het te ver gaat mag je uiteraard je grenzen aangeven. Hij/zij moet ook haar energie kwijt. 

Tip 4 :Praat erover, Soms kan het helpen om de emotie van je kind objectief te benoemen (‘Ik zie dat je boos bent’) en samen naar afleiding te zoeken (‘Wat helpt jou om je weer blij te voelen?’).

Tip 5: Geef de nee geen kans: In plaats van een ja-nee-vraag als “Zullen wij een toren gaan bouwen?” kun je vragen: “Wat wil je doen, samen een tekening maken of met de blokken spelen?” Geef niet te veel keuzes want dan wordt het te ingewikkeld voor het kind (2 keuzes maximaal)

Tip 6: Ga samen de wereld ontdekken en doe samen dingen in huis, zo geef jij de peuter het gevoel dat hij/zij meer zelfstandige dingen kan en samen ‘echte’ grote mensen taken als een team uitvoert. Dit zorgt voor zelfvertrouwen en dat je hem of haar serieus neemt. 

Tip 7: Positief gedrag benoemen. Laat ook vooral weten aan je peuter als hij/zij iets goed doet.

 

Leuke podcasts: 

  • Ouders van Nu vraagt door
  • MamaBaas Podcast
  • Mama doet ook maar wat

 

Handige boeken: 

  • De kleine koning(in) – José Sargasser
  • Help, een peuter in huis – Shannon Payette Seip
  • Ideetjes bij het boek ‘Een groot drama met kleine lama’:

 

Handige websites:

Deel deze blog op social media!

Amsternannies is het leukste oppasbureau in Amsterdam. Met ons blog geven wij jullie inzicht in de evenementen waar wij als oppas aanwezig zijn. Daarnaast kan je hier ook leuke kinderrecepten of hele toffe aanbiedingen voor jonge gezinnen terugvinden!

Lees ook onze andere blogs

  • Wat te doen als? Je (oppas) kind geen goede eter is.

    18 april 2023

    Als Nanny of ouder herken je het vast wel, je hebt je uitgesloofd voor een lekkere lunch of diner, maar het lukt op geen enkele manier om je kind te laten eten. Frustratie is waarschijnlijk het eerste gevoel dat er bij je opkomt, maar dit lost uiteindelijk vrij weinig op.

  • Gedrag van een kind en opvoeding

    15 februari 2018

    Niet naar bed willen, ongehoorzaam, zeuren...Wat communiceert een kind met zijn of haar gedrag? Een standaard gebruiksaanwijzing voor opvoeden is er niet, elk kind heeft zijn eigen unieke taal, een eigen manier om zich uit te drukken. Ik ben Hella Binnendijk, orthopedagoge en Integratief Kindertherapeut i.o. Met veel enthousiasme heb

  • Tips om jouw peuter zindelijk te maken

    6 mei 2015

    Fiene is 3 jaar en poept en plast dag in en dag uit haar luier vol. De luiers stinken verschrikkelijk want Fiene eet natuurlijk volwaardige maaltijden. Ze is ook erg eigenwijs en heeft een sterke eigen wil. Ze kruipt vaak stiekem achter de bank om haar luier vol te poepen.